Informaciones, interpretaciones, comentarios y opiniones sobre la actualidad acontecida en la época de la glocalización

25 mayo 2006

Suports simbòlics

Hi ha una frase molt utilitzada pel col·lectiu okupa (del qual discrepo en moltes coses, especialment amb els okupes urbanites, com en les formes, però no en el missatge) i per altres moviments socials alternatius que és la següent:

" Se'ns pixen a sobre i diuen que plou"

A vegades, la realitat no pot ser més propera al que diu aquesta proclama. Davant de la manipulació, la veritat a mitges o el que popularment en diem "vendre la moto", només queda el contrast de la informació. En els últims dies hi ha alguns temes que no sabem que són: pixum o pluja?

· el desplegament de forces de seguretat a Catalunya és, com pràcticament tot allò en què té a veure d'alguna forma amb el govern català, espertèntic. Hi ha un autèntic ball de xifres, de cossos de seguretat (no se sap si ens han de protegir mossos, els tan denostats guàrdies civils, el nostre gos, nosaltres mateixos o el veí del costat). Sembla que alguns ens volen vendre la moto dient que amb 500, 600 o els que siguin (qui ho sap?) nous agents s'arreglarà el problema.
En primer lloc, hi ha agents que han demanat trasllat. Les cadires d'alguns altres encara estan calentes a l'escola de Policia. A més el desplegament no està gaire clar, ni per on, ni per quan, ni per com. S'ho poden posar més fàcil a les bandes delictives?
La consellera d'Interior, Montserrat Tura, va dir ahir a més que cap agent reforçaria el Vallès Occidental. Ja ho sap qui vulgui entrar a robar a Matadepera, Sentmenat, Ullastrell o Viladecavalls! Ja saben de boca de qui mana que tindran les mateixes dificultats per entrar a les llars que fins ara, és a dir, poques.
La cirereta és que la Tura (la mateixa que va vulnerar el treball dels periodistes durant el Carmel, que vol ficar radars de velocitat fins a la porta de casa i tantes coses més) crida als ciutadans a defensar-se més i millor. És a dir, com que la policia és inepta, alenta a tothom a gastar-se part del sou en més alarmes, vigilància privada o en comprar algun gosset carinyós. Després que no es queixin si algú en comptes de comprar una alarma es compra una escopeta i l'amaga sota el llençol, pel que pugui passar.

· Fa algunes setmanes, la Uniò Europea va aprovar l'operació militar EUFOR R.D.Congo. 1.450 soldats europeus de setze països (uns 150, espanyols) es desplaçarien al país africà per donar suport al procés electoral congoleny i una operació de Nacions Unides (MONUC) pel manteniment de la pau, protecció de civils, protecció de l'aeroport de la capital congolenya, garantir la seguritat i protecció del personal de la missió i executar operacions de rescat de persones. La R.D.Congo (abans, Zaire) és un país amb un guerra oblidada però bestial (4 milions de morts en vuit anys, vuit vegades més que la Guerra Civil espanyola).
Deixant de banda el fet paradoxal que ara es muntin operacions militars per fer la pau (per a què serveixen llavors els tancs, els fussells, les ametralladores i tota la despesa militar, sinó per fer la guerra?), fins aquí sembla que la voluntat de la missió és bona, i si la informació es dóna així qualsevol persona normal hi donarà suport.
L'escola de Cultura de Pau de la UAB ha emès una nota reclamant un major compromís a les institucions europees amb el país africà. Calculant la proporció entre terriori d'aquest inmens país amb la quantitat de militars desplaçats arriben a la següent conclusió: hi haurà un membre de l'operatiu europeu i onze de l'operatiu de Nacions Unides per un territori que triplicaria Madrid. Algú s'imagina que es pugués mantenir la seguretat de la capital d'Espanya en plena guerra amb quatre agents? Doncs això és el que diuen que faran.
L'escola de Cultura de Pau demana al govern espanyol que, com a mínim, incrementi la dotació de militars, a no ser que només vulguin donar un suport simbòlic al procés electoral de la RD Congo.

Aquest suport simbòlic vindria a ser el que d'altres en diuen: "se'ns pixen a sobre i diuen que plou"