Informaciones, interpretaciones, comentarios y opiniones sobre la actualidad acontecida en la época de la glocalización

27 junio 2006

De Maquiavel a Bustos passant pel moviment veïnal

El primer cop que vaig entrevistar l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos (Psc), de fet l'únic cop que l'he pogut entrevistar en condicions (sense pressa, males cares, etc.) em va dir, intentant fer una brometa, que un dels seus autors favorits era Maquiavel, un dels pares del pensament polític realista (és a dir, per no enganyar-nos gaire, conservador). Diu que la moral no té lloc en política. I La frase més coneguda de Maquiavel en el seu llibre El príncep (el favorit de l'alcalde) és que la finalitat justifica els mitjans. És a dir, que l'important és aconseguir el que es vol, sigui com sigui.

No sé si la frase també és de Maquiavel, però sovint es diu que ell va acunyar el famós "divide y vencerás". És el que en part ha fet Bustos des de la seva arribada, especialment amb el moviment veinal, associacionisme cultural, etc. En els últims mesos, hi ha dos exemples clars.

· L'associació de veïns del barri de Can Deu va afirmar ahir que tenen por que la Comissió Ciutadana faci boicot a la festa major del barri, i demanen la intervenció policial per garantir la seguretat. Veure www.radiosabadell.fm (secció Notícies; subsecció Barris).

És un tema que ve de lluny i complicat d'explicar en quatre ratlles però bàsicament passa que:
1. En una assemblea on s'havia d'escollir la composició de l'associació veïnal, hi van haver una sèrie de pressumptes irregularitats. Entre elles, l'assistència de moltíssims veïns de fora del barri i pocs que viuen encara a Can Deu, de càrrecs municipals, una sobrerepresentació de militants del PSC en les llistes de l'entitat, etc.
2. Com a resposata es va constituir la Comissió Ciutadana, és a dir, una associació veinal a l'ombra, crítica amb el procés, i molt crítica amb la nova direcció de l'entitat.
3. L'Associació (que ja podem dir que és afí al govern municipal) i la Comissió (que ja podem dir que és contrària) tenen diferents conflictes puntuals que impedeixen la normalitat de l'associacionisme veinal i crea conflictes fins i tot en una festa major. Conflctes que, per exemple, s'han plasmat en el procés d'obres en que està involucrat Can Deu, i que ha provocat molta polèmica. Tot això ben salpebrat d'insults personals, denúncies als jutjats, boicots a actes, etc.

· Els estafats pels segells de Fòrum Filatélico han vist com, a sobre de ser enganyats, han d'assistir a una batalla entre les entitats que els han de defensar. De nou, és un tema complicat però salpicat d'un ultraintervencionisme del govern municipal en la vida quotidiana.
1. La Federació d'Associacions de Veïns de Sabadell (FAV) té un servei gratuit d'atenció als consumidors, el Sedecu, a través dels quals en casos d'estafes com la dels segells donen assessorament i traminen les corresponents denúncies, conjuntament amb les associacions de consumidors.
2. Donada la volada que agafa el tema dels segells a Sabadell, on hi ha uns 7.000 estafats, l'ajuntament organitza una sèrie de reunions entre els afectats que acaben amb la constitució d'una plataforma d'afectats. La plataforma es constitueix en una sessió multitudinària, però part dels que l'encapçalen són socialistes o persones properes al govern Bustos. De fet, un cop feta la llista es diu que fins i tot algun regidor donava pressa a la gent per sortir del pavelló.
3. De nou, xoc d'acusacions entre el Sedecu, amb el suport de la FAV (crítica amb Bustos), que reivindica que són els únics amb competència per posar denúncies i defensar els afectats, i aquesta plataforma, propera al govern. Problemes, acusaciones i insults però els timats continuen sent això: timats.
Veure més: www.radiosabadell.fm Secció Notícies; subsecció Societat; notícia del 21/06/2006 amb titular: "el afectats pel cas Fórum escenifiquen la divisió entre les plataformes sabadellenques".

Bustos col·loca els seus peons, que provoquen conflictes i problemes, i després l'alcalde els soluciona, guanyant-se el respecte de la gent. Pur populisme. Però mentrestant va dividint els pocs focus on no han arribat encara els tentacles del seu estil.

Classificar el moviment veinal entre afins i contraris, i intentar dividir els contraris, és una tècnica vella, però que li ha donat bon resultat. Des de la mirada que Bustos fa de les entitats ciutadanes, o vas amb ell o contra ell. I si considera que vas contra ell, comença la maquinació.